Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Ιωαννίδου- Σταύρου Ρούλα (βιογραφία)


Ποιήτρια, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία  στις 7.6. 1951 και απεβίωσε το 2023.  Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στο RSA , TEFL (UK) και πήρε το δίπλωμά της με διάκριση στη διδασκαλία. Εκπαιδευτικός (ME) και ερευνήτρια.
Ως εκπαιδευτικός, υπηρέτησε από το 1973 στη Μέση Εκπαίδευση και παράλληλα σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, ως ερευνήτρια, συγγραφέας, ανθολόγος  και επιμελήτρια  εκδόσεων.  Διετέλεσε και είναι μέλος Συντακτικών Επιτροπών σε Ανθολογίες και άλλες εκδόσεις.  Υπηρέτησε, επίσης, ως Σύμβουλος Καθηγήτρια. Εργάστηκε ως επαγγελματίας συγγραφέας, ερευνήτρια, σύμβουλος και επιστημονική συνεργάτις σε πνευματικούς και πολιτιστικούς φορείς. Διορίστηκε, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Αριστίνδην μέλος της Κριτικής Επιτροπής για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικής / Νεανικής Λογοτεχνίας.

Εργάτης της ποίησης, της πεζογραφίας και του θεάτρου. Έχει εκδώσει 19 βιβλία. Το λογοτεχνικό της έργο έτυχε αναγνώρισης και τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις, στην πατρίδα της και διεθνώς από διάφορους φορείς (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Πρεσβεία της Ελλάδος,  The University of Bristol Hellenic Society κ.ά. ),  ενώ βραβεύτηκε επανειλημμένα  για το σύνολο του λογοτεχνικού της έργου και  για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό Πρόσφατα, το βιβλίο της “Κίτρινες Κορδέλες” τιμήθηκε με το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Jean Monnet.


     Έργα της μεταφράστηκαν στα αγγλικά , ιταλικά , γερμανικά πολωνικά και γαλλικά,  και δημοσιεύθηκαν σε ξένα έγκριτα περιοδικά και ανθολογίες. Παρουσιάστηκαν, επίσης, τόσο από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όσο και στη σκηνή. Μελοποιημένα ποιήματά της κυκλοφόρησαν σε δίσκους, κασέτες και ταινίες μικρού μήκους.  Ασχολήθηκε, επίσης, με την εικονογράφηση βιβλίου, όπου και διακρίθηκε.

Aρκετά μεγάλο μέρος του έργου της, κυρίως θεατρικά έργα, παραμένει ανέκδοτο.
Το θεατρικό της έργο «Αίθουσα Αναμονής»  εκπροσώπησε την Κύπρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικής Γραφής 2002, που έγινε Νοέμβριο του 2002, στο Warehouse Theatre, Croydon, London,UK. Η επίσημη πρώτη δόθηκε στο «Θέατρο Ένα» στη Λευκωσία.Επίσης ασχολήθηκε με την συγγραφή θεατρικών έργων, σεναρίων κτλ


ΠΟΙΗΣΗ

1. Ποιήματα, 1974
2. Τα τραγούδια της μητέρας μου, 1983
3. Του νησιού μου, 1984
4. Στις Διαστάσεις των Χρωμάτων,1990
5. Τρεις ποιητικές συνθέσεις για την Κύπρο, 1992. Β΄έκδοση 1995 - Εκδόσεις ΕΠΟΚ
6. Γρηγορείτε, 1992
7. Μνήμες Αναδυόμενες, (μελοποιημένα ποιήματα), 1993
8. Κίτρινες Κορδέλες (ποιητικοί – θεατρικοί διάλογοι), 1998, Εκδόσεις Δωδώνη β΄έκδοση 1999, Εκδόσεις Δωδώνη.
9. Nastrini Gialli, 2001   (  Μετάφραση στα ιταλικά:Michele Iannelli )
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.
10.Εποχές με Χαϊκού, 2003 (Κυπριακή συμμετοχή στο UNESCO World Poetry Day)
11. Το βάρος της Βροχής
12.  Τικ-τοκ κλιπ-κλοπ φλιπ-φλοπ: Αλλόκοτα ποιήματα / 2019

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

1. Στα Μετόπισθεν (Διηγήματα) Αθήνα 2001, Εκδόσεις Δωδώνη
2. Η πιο ωραία γλώσσα (ιστορίες για παιδιά) 1983. B΄έκδοση,  Εκδόσεις Intercollege.
3. Μπλουμ, 1998 (πεζογράφημα για παιδιά) Εκδόσεις Cool Arts Designs.
4. A present for Marcos ( Short Story, PEN publications R.No. 3, 1988)
5. Father’s Profession (Short Story , PEN Publications R. No 4, 1989) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου